HPV εμβόλιο για τον καρκνίνο του τραχήλου

Γιατί να εμβολιασθώ με το HPV εμβόλιο

Το HPV εμβόλιο αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης, καθώς η λοίμωξη από τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι HPV τύποι υψηλού κινδύνου για εκδήλωση προκαρκινικών βλαβών ή καρκίνου οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στα δύο αυτά εμβόλια. Γίνεται λοιπόν προφανές γιατί παρά τον εμβολιασμό, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται ο ετήσιος κυτταρολογικός έλεγχος με την δοκιμασία κατά Παπανικολάου. Ο HPV εμβολιασμός αποτελεί σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη ιατρική πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Γιατί να εμβολιασθώ αφού εξετάζομαι κάθε χρόνο με την δοκιμασία κατά Παπανικολάου

Η δοκιμασία κατά Παπανικολάου αποτελεί ακόμη και σήμερα τη βασική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση και προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όμως η δοκιμασία κατά Παπανικολάου δεν αποτελεί προληπτική εξέταση αλλά διαγνωστική εξέταση. Σκοπός της είναι η έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των χαμηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών βλαβών δηλαδή των πρώιμων προκαρκινικών βλαβών καθώς και των υψηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών βλαβών προκειμένου να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Με την δοκιμασία κατά Παπανικολάου δεν μπορεί να προληφθεί η HPV λοίμωξη αλλά μπορούν να διαγνωσθούν πρώιμα τα αποτελέσματά της.

 

Πόσο σίγουρη είμαι ότι το HPV εμβόλιο είναι ασφαλές και δοκιμασμένο

Τα δεδομένα ασφάλειας των HPV εμβολίων, που διατίθενται σήμερα από τις επίσημες αναφορές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας έχουν προκύψει μέσα από την συλλογή και καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών τους. Οι τελευταίες συλλέγονται μέσα από ένα καλά οργανωμένο παγκόσμιο δίκτυο συλλογής πληροφοριών ασφάλειας και αφορά σε όλα τα κράτη στα οποία επίσημα κυκλοφορούν τα HPV εμβόλια.

 

Πρέπει να εμβολιασθώ πριν ξεκινήσω τις επαφές

Ο εμβολιασμός γίνεται ανεξάρτητα από τη έναρξη ή όχι των επαφών και απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες από 12 έως 18 ετών. Σαφέστατα είναι πλέον αποτελεσματικός ο εμβολιασμός προ της ενάρξεως των σεξουαλικών επαφών.

 

Εάν έχω ξεκινήσει τις επαφές σημαίνει ότι έχω κολλήσει τον ιό και δεν έχω όφελος από τον εμβολιασμό

Έχει υπολογισθεί ότι μέχρι και το 70% των γυναικών που έχουν σεξουαλικές επαφές έρχονται σε επαφή με κάποιο τύπο του ιού HPV. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία (90%) αυτών θα ιαθεί αυτόματα. Η συχνότητα μόλυνσης από τους τύπους ιού που εμπεριέχονται στα εμβόλια είναι σαφώς μικρότερος.

 

Εάν είχα στο παρελθόν λοίμωξη από τον HPV και σήμερα δεν έχω (λοίμωξη), πώς προστατεύομαι από το εμβόλιο

Η λοίμωξη από τον ιό HPV υποστρέφει εφόσον ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει όμως πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης των συνεπειών της ίδιας HPV λοίμωξης. Ο εμβολιασμός αφήνει μακροχρόνια ανοσία έναντι των χορηγουμένων τύπων ιούκαι σε ορισμένο βαθμό και ως προς άλλους τύπους ιού.  

 

Έκανα το εμβόλιο HPV και έμεινα έγκυος. Κινδυνεύω ;

Δεν υπάρχουν επαρκεί δεδομένα τα οποία να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια χορήγησης των HPV εμβολίων κατά την διάρκεια της κύησης. Τα επιστημονικά στοιχεία από τη χορήγηση του εμβολίου σε γυναίκες οι οποίες έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της μελέτης δείχνουν ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών ή τερατογένεσης. Ωστόσο επειδή ο αριθμός των γυναικών είναι περιορισμένος δεν συστήνεται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν γίνει το εμβόλιο σε έγκυο γυναίκα η οποία δεν γνωρίζει ακόμα την εγκυμοσύνη τότε ο εμβολιασμός συνεχίζεται μετά τον τοκετό και τη γαλουχία και η κύηση προχωράει κανονικά.

 

Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να συνεχίσω να ελέγχομαι με δοκιμασία κατά Παπανικολάου;

Ο εμβολιασμός προστατεύει αποτελεσματικά από τα νοσήματα που προκαλούν οι τύποι που περιλαμβάνονται στα εμβόλια.Δεν προστατεύει πλήρως από όλους τους ογκογόνους τύπους, συνεπώς η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει να εξετάζεται μετά τον εμβολιασμό κάθε χρόνο, όπως ακριβώς έκανε μέχρι σήμερα.

 

Υπάρχει επίσημη θέση της πολιτείας για τον εμβολιασμό ;

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

 

 3dlogo

 3d υπερηχογράφημα κύησης

Antonios Sanozidis MD | PhD, Obstetrics & Gynecology, Thessaloniki

Αντώνιος Σανοζίδης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Διδάκτορας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright 2012